Pohanka má tak typickou chuť a vůni, že se ihned stanete jejími příznivci, nebo odpůrci. Dříve byla běžnou součástí stravy našich předků a nyní se postupně do našich kuchyní vrací.
Pěstování
Pohanka je obecně nenáročná, citlivá je pouze na klimatické extrémy a na teplotu při klíčení, na -které potřebuje 7-8°C. Pro vegetující rostliny je optimálních 20°C. Klesne-li teplota po vzejití na -2°C, rostliny uhynou. Pohanka má krátkou vegetační dobu, proto ji lze u nás pěstovat i ve vyšších polohách. Nejlépe se jí daří ve středně těžké hlinité, ale i v lehčí hlinitopísčité půdě, přiměřeně zásobené živinami, ne příliš kyselé. Kořenový systém sice nemá mohutný, ale je vysoce výkonný, což jí umožňuje růst i v méně vhodných podmínkách. Přihnojujeme ji tedy jen na velmi chudých a písčitých půdách.
Optimální je výsev přímo na záhon od konce dubna do poloviny května, ve vyšších polohách i později. Do řádků vzdálených od sebe asi 10 cm dáváme semena 3-5 cm hluboko. Nesejeme je příliš mělce, aby klíčky nezaschly nebo je nevyzobali ptáci. V závislosti na teplotě pohanka vzchází za jeden až dva týdny. Jako osivo lze použít neloupané ani jinak neupravované plody pohanky, které se prodávají v prodejnách zdravé výživy.
Sklizeň
Je obtížné odhadnout správný termín. Pokud je podzim suchý, ukončují rostliny vegetaci dobře. Po sklizni zbavíme nažky zelených částí, rozprostřeme je na síto a dosušíme provětráváním studeným vzduchem, aby nehořkly. Vzduch může být nejvýše 40°C, teplejší vzduch by nažky přesušil, byly by křehké a špatně by se loupaly.
Použití
V obchodech je pohanka loupaná i neloupaná, pohankové vločky, instantní kaše, mouka, krupice i čaj. Konzumuje se namáčená nebo naklíčená, lze ji upravovat i tepelně. Výhodou je krátká příprava, při níž se neztrácejí cenné látky. Před vařením pohanku namočíme přes noc do studené vody, pak ji důkladně propereme a vaříme ve dvojnásobném množství vody maximálně 15 minut, poté ji necháme pod pokličkou dojít a z takto uvařené pohanky můžeme připravovat pokrmy. Hodí se k přípravě pomazánek, kaší, rizot i jako příloha, nebo ji lze zapékat. Ceny mnoha potravin jsou do nebe volající, pohanka je levná a chutná.