Vinotéka již dávno není výsadou jen restaurací nebo vináren. I milovníci vína si mohou své poklady uchovávat v prostředí, které jim neublíží, ba naopak pomůže mu dozrát. Na trhu se již delší dobu objevují domácí vinárny. Ty splňují všechny potřebné funkce pro uchovávání vína a zároveň v bytě nepřekáží nebo nenarušují jeho design. Podle čeho domácí vinotéku vybrat a jaké existují možnosti, se dozvíte v následujícím článku.
Proč mít domácí vinárnu?
Každý kdo propadl kouzlu vína nebo se o něj alespoň zajímá, ví, že klasická lednička mu rozhodně nesvědčí. Zvláště pak jedná-li se o vzácné lahve. Víno vyžaduje speciální zacházení. Takové mu dokáže poskytnout domácí vinotéka. Víno udržuje v optimální teplotě, ideálně od 10 do 18°C, víno je tak připravené ke konzumaci, má ochranné UV filtry, je položeno ve správné poloze a má potřebné přítmí.
Před koupí samotné domácí vinotéky by měly být brány v úvahu faktory, díky kterým se dojde k výběru nejvhodnější vinotéky, která bude splňovat vše, co od ní uživatel očekává.
- Jaká kapacita bude potřeba?
- Volba chlazení
- Jaké víno bude uchováváno?
Chladící zóny
Při výběru domácí vinotéky je potřeba si uvědomit, jaká vína v ní budou uskladněna. Teploty vhodné pro uskladnění se liší s druhem vína, bílé víno, červené víno, růžové víno i šampus vyžadují odlišné teploty. Na základě toho je na výběr z jednozónové chladící sekce nebo vícezónové chladící sekce.
- Jednozónové chlazení je vhodné pro uchovávání jednoho druhu vína, teplota je v celém prostoru stejné a nedojde k zmenšení úložného prostoru z důvodů přepážky
- Dvouzónové chlazení, jsou vinotéky vhodné pro uchovávání různých druhů vín, kde v jednotlivých zónách jsou odlišné teploty, vyhovující konkrétním vínům.
- Třízónové chlazení je vhodné na archivaci vína, kdy je teplota, vedle času, jedním z nejdůležitějších faktorů, stálost těchto faktorů dokáže domácí vinárna, zajistí lépe než klasický sklípek
Způsob chlazení
Způsob chlazení je důležitým hlavně v otázce nákladů za provoz vinotéky. U domácích vinoték je na výběr ze dvou typů chlazení.
- Kompresorové chlazení
- Termočlánkové (termoelektrické)
Kompresorové chlazení je klasická technologie využívána u chladniček a ledniček. Potraviny jsou tak zchlazené během několika desítek minut a spotřeba energie je poměrně nízká, proto by vyšší pořizovací cena neměla odradit v počáteční investici.
Termočlánkové chlazení probíhá pomocí termoelektrického článku. Chlazení je úplně bezhlučné, bez vibrací a absence chladiva. Ovšem oproti kompresorovému je chladící výkon nižší a elektrická spotřeba vyšší.
Konstrukce
Současná nabídka domácích vinoték je nejen funkčních, ale i designovým kouskem. Domácí vinotéky se tak mohou stát spotřebičem, který dodá kuchyni na eleganci nebo obývacímu pokoji či kanceláři na důležitosti. Záleží tedy na prostoru v místnosti.
- volně stojící
- vestavené
- závěsné
U kapacity domácí vinotéky se nechává volná ruka, zde záleží pouze na velikosti zásoby lahví vína nebo plánovanému rozšiřování. Na trhu je na výběr od malých vinoték na pár lahví vína až po velké vinotéky schopné pojmout stovku lahví.
Chladící vitríny
Nápoje lze chladit i v chladících vitrínách. V oblasti chladících vitrín došlo k výraznému pokroku díky použití PUR panelů. Dávno nejsou nevzhledné a velké, vydávající nesnesitelný zvuk. Dokonale dokáží udržet potraviny i nápoje čerstvé. Chladící vitríny jsou nejvíce využívané v cukrárnách nebo kavárnách, ale v menším provedení dokonale poslouží v domácnosti na chlazení alkoholický či nealkoholických nápojů.