Na vybavení kuchyně bychom asi neměli šetřit, protože tam tráví člověk někdy mnoho hodin, tedy ten, kdo zejména vaří, v naší praxi většinou ale kuchařky. Kuchyně také často používáme k setkávání, různým domácím pracím, často zde sedíme s četbou, vítáme zde i některé návštěvy, takže musíme dbát i na estetický vzhled. A jednou z takových případně přepychovějších věcí jsou právě keramické dřezy.
Keramické dřezy nepatří k lacinému zboží, naopak, ale určitě se vyplatí pro řadu vynikajících vlastností a moderní design. Neinformovaná veřejnost ale často ani keramické dřezy nezná, takže se mnohdy požívají architekti používají projektovaných stylových kuchyní. Na druhou stranu se přes moderní formy dobře hodí i do kuchyní historických nebo historizujících, do extravagantních prostor, ale i do velmi strohých moderních prostor a podobně. Ve vybavení kuchyně jsou proto keramické dřezy trendem žhavé současnosti.
Vlastnosti
Jak jsem zmínili, keramické dřezy mají mnohé dobré uživatelské vlastností. V prvé řadě to je široký výběr barev a tvarů. Barvy jsou stálé, protože neobsahuje žádnou složku z umělé hmoty. Navíc hladký povrch glazury nemá žádné také otevřené póry, proto povrchová vrstva proto není nasákavá a zaschlé nečistoty se v povrchu se snadno odstraňují. Keramika je velmi tvárná a tvaruje se také velmi snadno. To dává nábytkovým designérům dostatečný prostor při návrzích tradičních i moderních kuchyní. Keramické dřezy jsou dále vysoce odolné proti otěru, škrábancům, všem domácím chemikáliím a saponátům, proto nárazu, tlakům, ale jsou i netečné vůči rozličným pachům. Keramické dřezy se totiž vypaluje při teplotách nad 1200°C, proto je jistě nedocenitelnou vlastností jejich odolnost vůči teplu i vůči teplotním šokům a při ohřevu nebo chladnutí se nekroutí. Například na keramický dřez lze odložit rozpálenou nádobu zcela bez následků, což snese jen málo materiálů. Keramické dřezy mají v neposlední řadě velmi snadnou údržbu a tím pádem jsou vysoce i hygienické. Jedině co lze keramice vytknout, je menší odolnost v důsledku nárazu těžšími a hrotitými předměty.
Jak vybírat keramický dřez
Na trhu najdeme keramické dřezy v mnoha tvarech a zejména v široké paletě barevných glazur. Nemusíme se proto omezovat v keramickém kuchyňském dřezu jen bílou barvu. Pro své kvality se často keramické dřezy požívají tam, kde se vaří ve větším množství, kde se v kuchyni pohybuje víc lidí a podobně. Pro větší výběr se také nabízejí keramické dřezy v několika modifikacích, jako jsou jednodřez, jednodřez s jednou či dvěma symetrickými plochami na krájení po stranách, jako rohový dřez s případnou odkapávací plochou, jako dvojdřez symetrický i s rozdílnými odděleními a podobně.